Яку нерухомість купують українці цього року — опитування DIM.RIA

Все більше українців повертаються до рідних міст. В багатьох зріс бюджет на купівлю власного житла, однак готовність витрачати кошти на оренду знизилась

У 2024-му порівняно з двома попередніми роками середній бюджет на придбання нерухомості серед мешканців України збільшився, а от орендарі навпаки стали більш заощадливі.

Загалом українці поступово повертаються з-за кордону та інших регіонів до рідних міст — вдома перебуває 76% опитаних проти 65% у 2022 році та 70% у 2023 році, свідчать результати дослідження маркетплейса нерухомості DIM.RIA.

Серед тисячі опитаних громадян купити власне житло планує майже третина. Дві найпоширеніші мети — змінити орендоване житло на власне (36%) та змінити місце проживання (33%). Серед інших причин також покращення умов проживання (21%) та інвестиції (10%).

Інфографіка PaySpace Magazine

Інфографіка PaySpace Magazine

Найбільший попит мають квартири на вторинному ринку. Після них найчастіше розглядають новобудови, а третє і четверте місце посідають приватні будинки на вторинному ринку та щойно зведені будинки відповідно.

Смартквартири у 2024 році обирають найменше. Не набагато більший відсоток українців планують купувати земельну ділянку чи таунхаус.

Інфографіка PaySpace Magazine

Інфографіка PaySpace Magazine

У 2024 році середній бюджет українців на придбання нерухомості збільшився майже на $5 тис. порівняно з попереднім роком.

Більшість готова витратити на купівлю житла в межах $30-50 тис. Також за останній рік суттєво зросла частка людей, що планують виділити $50-80 тис. та $80-100 тис. на нерухомість.

Інфографіка PaySpace Magazine

Інфографіка PaySpace Magazine

Уподобання українців в оренді збігаються з планами на купівлю: лідером є квартири на вторининному ринку, далі — новобудови та приватні будинки.

Однак сума, яку опитані готові сплачувати за орендоване житло, в середньому впала за рік на 700 грн. Найбільше опитаних прагнуть знайти житло вартістю до 10 тис. грн на місяць.

Інфографіка PaySpace Magazine

Інфографіка PaySpace Magazine

Разом з тим 41% людей зазначили, що натрапляють на труднощі під час пошуку житла на свій бюджет. Наступною за поширеністю проблемою є пошук житла, де можна проживати з улюбленцями.

Серед пріоритетів, за якими українці обирають житло як для купівлі, так і для оренди, на перший план виходять доступна ціна, стан об’єкта, площа та зручність розташування.