У 2024 році в Україні може не відкритися жодного нового ТРЦ

2024 рік може стати першим за довгий час, коли в Україні не відкриється жодного нового великого торгово-розважального центру (ТРЦ). Це різко контрастує з попередніми роками, коли навіть під час війни у 2022-2023 роках було відкрито близько 10 нових торговельних об’єктів.

Про це пише Forbes Ukraine.

“Щороку комерційна нерухомість України поповнюється новими метрами для оренди. Навіть у воєнні 2022-2023 роки зʼявилися близько 10 нових торговельних центрів. Два з них – після реконструкції, як-от ТЦ Lake Plaza і Sofia Mall у Києві, ще два – наступні черги раніше збудованих об’єктів, як-от “Епіцентр” у Києві і Veles – в Івано-Франківську”, –  йдеться в повідомленні.

Однак зараз керуючі компанії змушені переносити терміни відкриття цих об’єктів.

Основні причини затримки відкриття нових ТРЦ:

  1. Зростання витрат на будівництво
  2. Нестача робочої сили
  3. Новий етап відключень електроенергії, що затримує введення об’єктів в експлуатацію

В решті регіонів України ситуація схожа. В Одесі серед перспективних проєктів – ТРЦ “Акварель”, у Дніпрі – Terra-Nova і “Січ”, у Хмельницькому – Sport City і “Темп”, в Ужгороді – Korona.

До приклад, відкриття ужгородського ТРЦ Ukraine, заплановане на грудень 2024 року, відкладається через зменшення кількості будівельників на 40%.

Видання пише, що у списку перспективних об’єктів Києва значиться 22 майбутніх ТРЦ, і приблизно стільки ж планується в інших містах України. На 2024 рік було заявлено відкриття понад 10 торгово-розважальних центрів площею від 10 000 кв. м кожен.