Ferrexpo збільшила виробництво окатків на 76% у першому півріччі

Гірничорудна Ferrexpo plc з активами в Україні за перше півріччя 2024-го збільшила виробництво залізорудних окатків на 76% – до 3,297 млн т порівняно з другим півріччям минулого року. Це найкращий показник з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну, йдеться у пресрелізі компанії.

Ключові факти
  • Протягом кварталу Ferrexpo працювала з двома, іноді трьома лініями виробництва окатків (з чотирьох), чергуючи якість продукції залежно від попиту з боку клієнтів і розширеної логістичної спроможності, зазначається у повідомленні.
  • У другому кварталі 2024 року Ferrexpo скоротила виробництво окатків на 18% порівняно з попереднім кварталом – до 1,5 млн т. DR-окатків вироблено 162 640 т, преміальних окатків з власного концентрату – 1,1 млн т, що на 36% менше порівняно з аналогічним періодом минулого року.
  • Виробництво концентрату в другому кварталі скоротилося на 22% – до 189 040 т порівняно з другим кварталом 2023 року. Загальний випуск товарної продукції сягнув 1,67 млн т (-19% кв./кв.).
  • «Це наші найкращі результати з початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Доступ до чорноморського коридору протягом кварталу дав нам змогу продовжити відвантаження з українських портів», – зазначив Лучіо Дженовезе, голова ради директорів Ferrexpo plc.
  • За його словами, у другому кварталі група продовжила відвантажувати продукцію морськими шляхами: за оцінками, з кінця 2023 року морським коридором пройшло понад 800 суден, з яких 90 – з металопродукцією. Збільшення кількості судновласників, які готові фрахтувати судна в українські порти, позитивно впливає на перевезення, але ставки фрахту на високі страхові ризики стримують експорт, пояснив Дженовезе.

Контекст

У першому кварталі 2024 року Ferrexpo збільшила виробництво залізорудних окатків на 189% порівняно з попереднім кварталом – до 1,8 млн т.

Ferrexpo – залізорудна компанія з активами в Україні. Компанії Fevamotinico S.a.r.l., підконтрольній Костянтину Жеваго, належить 50% Ferrexpo, компанії BlackRock – 6,74%. Ferrexpo належить 100% акцій Полтавського ГЗК, 100% Єристівського ГЗК і 99,9% Біланівського ГЗК.

У Ferrexpo є клієнти серед сталеливарних підприємств в усьому світі, зокрема в Австрії, Німеччині, Японії, Південній Кореї, на Тайвані, в Китаї, Словаччині, Чехії, Туреччині, В’єтнамі, США та ін.

Доходи групи Ferrexpo за підсумками 2023 року скоротилися на 48% – до $651,8 млн ($1,2 млрд у 2022 році). Це повʼязано зі зниженням продажів через логістичні обмеження та зниженням середніх цін на залізну руду.