Укренерго обіцяє викупати електрику у бізнесу, який побудує генерацію

«Укренерго» планує купувати послугу зі збалансування системи у приватного бізнесу, який побудує децентралізовану генерацію, зокрема і газові електростанції. Йдеться про довгострокові контракти, які укладатимуть після аукціону.

Про це в інтерв’ю «Суспільному» розповів голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, коментуючи запровадження привабливих для інвесторів інструментів.

«Ми як «Укренерго» будемо на 5 років купувати в нових електростанцій послуги збалансування, по суті, енергосистеми. Ми будемо укладати контракт з іще не побудованими електростанціями на 5 років вперед. Ми будемо зобов’язуватись по визначеній на аукціонній ціні викуповувати у них послугу збалансування», — розповів Кудрицький.

За його словами, цей контракт можна буде принести в банк та отримати під нього кредитування. Таким чином приватний бізнес зможе прорахувати свої фінансові інвестиційні моделі на 5 років вперед, додав глава «Укренерго».

Кудрицький також анонсував, що за декілька тижнів, можливо, за два чи за три, “Укренерго” анонсує перший такий аукціон для інвесторів, які готові будувати нову децентралізовану генерацію в Україні, за результатами якого будуть укладати такі п’ятирічні контракти.

«Дуже сподіваюся, що обсяг учасників на цьому аукціоні складе величину, яка буде близькою до того самого 1 гігавата, про який багато говорять. Це дуже важливо, щоб інвестори прийшли і отримали такий довгостроковий інструмент для себе, як контракт з нами на викуп їхньої послуги, яку вони будуть надавати 5 років українській енергосистемі», — сказав Кудрицький.