Банки почали видавати перші кредити на розвиток альтернативних джерел енергії за програмою «5-7-9%»

Sense Bank видав перший кредит на 14,2 млн грн українському виробнику на придбання та встановлення сонячної електростанції потужністю 1 МВт в рамках розширення державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Ключові факти

  • На початку липня уряд розширив програму «Доступні кредити 5-7-9» також на можливість придбати енергетичне обладнання. Згідно із повідомленням, програма працює і бізнес вже звертається у банки.
  • Зокрема, Sense Bank видав кредит компанії, яка займається виробництвом, а також продажем металевих конструкцій.
  • Виробник побудує у Чернівецькій області сонячну електростанцію потужністю 1 МВт. Річна генерація станції складатиме 1150 МВт годин електроенергії. Загальна сума кредиту становить 14,2 млн грн. Строк погашення – п’ять років.
  • 20 липня також запрацюють програми безвідсоткового кредитування для громадян і розширення програми «Доступні кредити 5-7-9» стане доступним для ОСББ та житлово-будівельних кооперативів.

Контекст

Кабінет Міністрів розробив і частково запустив програми для бізнесу та населення, які стимулюватимуть до енергетичної стійкості. Зокрема, уряд розширив можливості державної програми «Доступні кредити 5-7-9%».

З 20 липня її коштом Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) зможуть купувати та улаштовувати генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел, а також установки зберігання електричної енергії та допоміжне обладнання.

Умови кредитування наступні — сума кредиту до 5 млн грн терміном до 5 років під 7% річних. Програма працюватиме у комбінації із програмою ʼГрінДІМʼ. ОСББ та ЖБК в рамках цієї програми зможуть отримати до 70% вартості проєкту після його облаштування.

Для домогосподарств уряд запровадив кредитування під 0% для закупівлі обладнання і встановлення генеруючих установок, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел. Держава повністю компенсує відсоткову ставку за такими кредитами впродовж 10 років. Сума кредиту може складати до 480 000 грн на придбання та встановлення гібридної системи електропостачання.