Обсяги експорту соняшникової олії скоротяться, але збільшиться дистанція постачань

Стабільна робота глибоководних портів Великої Одеси та функціонування морського коридору дозволить Україні наступного сезону відправляти олію на більшу дистанцію — до країн Азії, Водночас загальні обсяги експорту скоротяться.

Про це AgroPortal.ua повідомив аналітик ринку логістики «УкрАгроКонсалт» Максим Харченко.

Середньомісячний експорт олії поступово зростає, зазначає експерт. У 2022/23 МР Україна відправляла на експорт у середньому по 470 тис. т на місяць, тоді як поточного сезону середньомісячні темпи становлять уже 550 тис. т.

За словами Максима Харченка, 2023/24 МР відрізнявся від попереднього року акселерацією експорту в другій половині сезону. Місячний рекорд цього сезону був зафіксований у грудні 2023 року і виявився лише на 11% нижчим за історичний рекорд листопада 2020 року.

«Експорт соняшникової олії сухопутним транспортом мав попит упродовж 23/24 МР і складав від 22 до 31% від загального експорту. Висока вартість соняшникової олії порівняно з зерном дозволяє активніше залучати варіант із експортом залізницею та автотранспортом. Варто відзначити, що загальна частка морським транспортом залишилася на тому ж рівні, що і минулого сезону, але тепер більше соняшникової олії йде саме через порти Одеського регіону», — говорить Максим Харченко.