Рентабельність промислового виробництва молока сягає 30-50%

В умовах дефіциту молока та зростання цін на молочну продукцію важливо поступово нарощувати промислове виробництво сировини.

Таку думку в інтерв’ю «БізнесЦензору» висловив виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур.

«На мій погляд, це така ніша, в яку цікаво було б йти інвесторам — як національним, так і зовнішнім. Але держава повинна створити відповідні умови. Зокрема, страхування в умовах воєнного стану і доступ до кредитування на пільгових умовах на перші 2-3 роки. Також повинно, як у Європі, частково компенсуватися обладнання і вартість тварин», — зазначає він.

За його словами, діючі гравці намагаються наростити виробництво молока, але через воєнні ризики та недостатність коштів вони не можуть це робити інтенсивно.

«А от інші, хто не займається цим бізнесом, мають звернути на нього увагу, тому що у виробництві молока річна рентабельність становить від 30 до 50%. І це досить привабливо. До того ж переробні заводи наразі можуть додатково переробляти ще 3 млн т молока на рік», — говорить Дідур.

Водночас він попереджає, що така ніша є довгостроково перспективою. Наприклад, корові необхідно досягти зрілості, щоб давати молоко. Це може зайняти два-три роки.