Фішки в Телеграм для бізнесу у 2024 році: оглядаємо новий функціонал

Раз на кілька місяців у Телеграмі запускаються все нові й нові функції, їх так багато, що вже й не знаєш із чого почати. У цій статті розберемо головні інструменти, що презентувались на початку 2024 року та оглянемо релізи функцій, що планують запустити до кінця року.

Фішка 1: Ведемо бізнес за допомогою Телеграм-преміум

Наразі Телеграм пропонує доволі широкий функціонал нового інструменту «Телеграм для бізнесу». Серед цікавого: можливість вказувати в профілі бізнес-сторінки адресу офісу чи точки, графік роботи, створювати автоматичні повідомлення-вітання для нових клієнтів тощо. Наприклад, є і функція «Немає на місці»: завдяки їй, тим клієнтам, що пишуть у неробочий час, надсилається відповідне автоматичне повідомлення, заздалегідь прописане адміном. Коштує така підписка $ 3,99 / міс та $ 29,99 / рік. Наразі «Телеграм для бізнесу» доступний безкоштовно із підпискою Телеграм-преміум, проте надалі розробники планують виокремити його в окрему платну функцію.

Фішка 2: Бренд-комʼюніті в групах Телеграм

Групи в Телеграмі ― потужний інструмент для бренд-комʼюніті, адже саме там можна зібрати однодумців та клієнтів і обговорювати тренди або новинки / акції бренду, проводити інтерактиви та опитування, ділитись класним тематичним контентом тощо.

У кінці лютого 2024 року команда Телеграм випустила нове масштабне оновлення для груп. Із новенького:

  • Зарядки для груп. Тепер групи можуть отримувати рівні завдяки подарункам й зарядам, як на каналах. Чим вищий рівень ― тим більше преміум-можливостей відкривається для підписників групи. Це, наприклад, автоматична розшифровка аудіоповідомлень або користувацькі стикери.
  • Розповіді для груп. З новим оновленням у авторів та адмінів груп зʼявилась можливість створювати розповіді для юзерів групи. Там можна ділитись новинками чи актуальними новинами бренду / блогу, показувати закулісся чи бекстейджі тощо. Створюй новий формат контенту та не обмежуй себе в ідеях та експериментах!
  • Розширення можливостей оформлення групи. Заряджені групи підтримують унікальні можливості для налаштування вигляду. Є можливість змінити колір і фонову іконку обкладинки профілю групи, встановити емоджі-статус та вибрати шпалери, які побачать усі, хто долучиться до групи. З новим оновленням зʼявились нові кольори та анімація, емоджі-статуси тощо.
  • Можливість додавання користувацьких емоджі. Тепер можна вибрати вже готові емоджі, або створити власні, у стилістиці твого бренду чи блогу. Але не забувай, що такі емоджі будуть доступні твоїм підписникам лише для користування в межах групи.

Вдале використання цих функцій точно підвищить зацікавленість юзерів до групи та стане ще однією цеглинкою в побудові міцного та дружнього комʼюніті клієнтів. Звісно, що головною запорукою цього є сам контент, але з новими інструментами відкриваються і нові можливості для креативу!

Фішка 3: Мінізастосунки для бізнесів

Новий функціонал розробки міні-застосунків у Телеграм дозволяє на базі JavaScript створювати гнучкі інтерфейси, що працюватимуть у месенджері, та доповнюватимуть або навіть замінятимуть вебсайт. Як і у випадку з розробкою телеграм-ботів, міні-застосунки підтримують інтегровані платежі, надсилання клієнтам push-повідомлень, та ще купу цікавих можливостей. Це чудова можливість спростити життя підписникам групи або каналу, та надавати їм всю необхідну інформацію за одним кліком: наприклад, меню ресторану, актуальні акційні пропозиції, способи звʼязку, посилання на новий контент в інших соцмережах або оформлення онлайн-замовлення.

Рекомендації від розробників для розробників:

  • Усі елементи мають бути адаптивними та розробленими з урахуванням підходу, орієнтованого на мобільні пристрої;
  • Інтерактивні елементи мають імітувати стиль та айдентику твого бренду чи блогу;
  • Усі доступні анімації мінізастосунку мають бути плавними, в ідеалі 60 кадрів/с;
  • Усі дані та зображення мають містити мітки для доступності;
  • Застосунок має забезпечувати безперебійну роботу завдяки відслідковуванню динамічні кольори та теми від API, та, відповідно, і послуговуватись ними.

Впровадження мінізастосунку:

З новим оновленням Телеграм підтримує шість різних способів запуску міні-застосунків: за допомогою кнопки клавіатури, за допомогою вбудованої кнопки, кнопки меню бота, через вбудований режим, прямого посилання — і навіть із меню вкладення.

Більше про розробницькі аспекти створення міні-застосунків у Телеграм можеш почитати на офіційному сайті месенджеру.

Фішка 4: Нові функції для Телеграм ботів

Телеграм-боти стали невідʼємними помічниками адмінів каналів і груп у Телеграм ― завдяки ним можна автоматизувати безліч дрібних задач по роботі з клієнтами, і пити ранкову каву замість їх щоденного вирішення вручну! В одному з нещодавніх оновлень: можливість інтеграції ботів із бізнес-акаунтами, розширення реакцій, можливість відповідати на повідомлення в інших чатах, налаштування попереднього перегляду посилання, можливість впровадження блок-цитування, розширення можливостей дій із кількома повідомленнями одразу тощо. Повний перелік актуальних технічних оновлень можеш також глянути на офіційному сайті Телеграм, адже саме цей функціонал наразі оновлюється ледь не кожен тиждень!

Фішка 5: Унікальні брендові наліпки із вбудованим редактором стикерів у Телеграм

Від сьогодні будь-хто має змогу швидко створювати наліпки та цілі набори наліпок за допомогою нового потужного редактора — не виходячи з Телеграму. Це чудова можливість потішити підписників новим унікальним контентом. Ти можеш створити меми з працівниками твоєї компанії, стилізовані ілюстрації або швидкі відповіді в автентичному дизайні — будь-яка твоя ідея точно зайде юзерам, адже багато з нас більше полюбляють надсилати стикер плаксивого котика замість відповіді «З правками ознайомлений/а, приймаю до роботи» 🙂 Використай креатив на повну із новими зручними фічами Телеграму!

Просто обери будь-яку фотографію і додай до неї текст, малюнок або незліченну кількість анімованих стикерів, емоджі та GIF, що вже є на платформі. Ніколи в історії людства (та й котяцтва теж) перетворювати котиків на візуальне мистецтво ще не було так просто! Достатньо одного дотику, щоб вирізати обʼєкт і видалити фон. Ти можеш вручну видаляти або відновлювати частини фотографії, а також додавати контур, щоб досягти класичного вигляду наліпки.

А з квітня цього року відкрилась можливість додавання зручного попереднього перегляду посилань для всіх наборів наліпок та емоджі. Розробники обіцяють додати цьогоріч ще кілька цікавих оновлень конструктора стикерів але спершу — хіба тобі не треба зробити кілька наліпок?

Ще кілька цікавинок від Телеграм

Порожній діалог (до першого повідомлення) відтепер можна змінити. Наприклад, вказати, що ти не відповідаєте на «привіт» або які послуги (не) надаєш.

Швидкі відповіді. Суперфіча, яка була раніше анонсована: підготуй шаблони з відповідями на типові запитання клієнтів.

Кожен діалог тепер можна позначити своїм тегом. Скажімо, важливого клієнта відзначити жовтим тегом асап, складного клієнта — червоним, а колег — зеленим. Працює у зв’язці із папками, тобто тег сам по собі створити не можна.

Посилання на чат. Тепер можна не просто вказати свій обліковий запис у Телеграмі на сайті (або QR-код у закладі), а зробити унікальне посилання з готовим текстом, який клієнту залишиться лише надіслати.

Що очікувати далі?

У квітні 2024 року відбулась конференція Token 2049, де одним зі спікерів виступав CEO Телеграму Павло Дуров. Там було анонсовано нові функції, що плануються запустити найближчим часом. Серед них: буде доступна оплата адмінам пабліків за рекламу, також користувачі зможуть залишати «чайові» адміністраторам у криптовалюті TON, а також стикери та емодзі можна буде придбати та продати як NFT, 95 % від суми надходитиме авторам. Окрім цього у 2024 році плануються масштабні оновлення «Телеграм для бізнесу», додавання нових функцій для Телеграм-преміум тощо.

OMG agency

cases.media