Понад 60% українців оцінюють економічну ситуацію в країні як погану – опитування

Більшість опитаних українців (64%) скептично оцінюють економічну ситуацію в країні і вважають її «дуже поганою» або «досить поганою», про це свідчать дані соцопитування Центру Разумкова, яке було проведене з 6 до 12 червня.

Майже третина респондентів (30%) оцінюють ситуацію як «не погану і не добру» і лише 3% – як «добру» або «дуже добру».

Ключові факти

  • Рівень добробуту власної родини, як правило, громадянами оцінюється краще, ніж економічна ситуація в країні. Згідно із результатами, лише 37% оцінювали його як «дуже» або «досить» поганий, 47% – як «не поганий і не добрий», 14% – як «добрий» або «дуже добрий».
  • До початку повномасштабної війни громадяни не надто вірили у швидкі зміни в економічній сфері. Станом на червень частка тих, хто вважає, що ситуація в економіці протягом трьох місяців зміниться на краще, становить 7%, тих, хто очікує, що вона погіршиться – 34%, а частка тих, хто вважає, що вона не зміниться – 46%.
  • Після початку широкомасштабної війни спостерігалося істотне покращення економічних очікувань у середньостроковій (два–три роки) перспективі. Однак у подальшому цей оптимізм знизився, і у червні покращення очікували 29% респондентів. Частка тих, хто очікує погіршення ситуації, становить 25%, а тих, хто вважає, що ситуація не зміниться – 19%.
  • Частка тих, хто вважає, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі, менша, ніж частка тих, хто дотримується думки, що вони розвиваються в неправильному напрямі (відповідно 33% і 47%). Але їх співвідношення все ж залишається кращим, ніж перед початком повномасштабної війни (у грудні 2021 року – відповідно 20% і 65,5%).
  • Серед державних і суспільних інститутів найчастіше довіра висловлюється до Збройних сил України (90% опитаних). Водночас президенту України довіряють 50%.
  • Більшість респондентів висловлюють недовіру державному апарату (чиновникам) – йому не довіряють 78,5% опитаних.
  • Ставлення до проведення загальнонаціональних виборів в Україні до завершення війни здебільшого негативне (59%), позитивно оцінюють цю ідею 22% опитаних. Негативне ставлення до виборів під час війни зумовлене тим, що відносна більшість (46%) громадян вважає, що такі вибори розʼєднають українське суспільство.
  • Наразі 80% опитаних вірять у перемогу України у війні, не вірять – 12%.

Контекст

Майже половина опитаних українців (49%) вважають, що ситуація в економіці за пʼятирічний період президентства Володимира Зеленського погіршилася. Одна з причин – війна, свідчить опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС). Натомість 17% респондентів вважають, що за останні пʼять років ситуація в економіці покращилася, не змінилася – 21%.

Реальний ВВП України за підсумками першого кварталу 2024 року зріс на 6,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це свідчать оперативні дані Державної служби статистики.