Що таке крауд маркетинг та його ефективність для інтернет-просування

Крауд-маркетинг – це просування бренду в мережі за допомогою ненав’язливих і корисних для його цільової аудиторії рекомендацій і відгуків на тематичних майданчиках. Маркетологи в цьому випадку проявляють себе не як фахівці, які повинні підкреслити переваги продукту, а як споживачі, які випробували придатність товару або послуги для розв’язання конкретної проблеми та щиро вирішили поділитися особистим досвідом.

Використання тематичних майданчиків дає змогу поширювати інформацію про бренд серед користувачів, які зацікавлені в продуктах бренду, обходити банерну сліпоту і робити просування «природним» для пошукових систем. У статті розбираємо завдання, які вирішує крауд-маркетинг, його види та типи майданчиків, які підходять для його реалізації.

Що таке крауд-маркетинг та для чого він потрібен

Крауд-маркетинг – це інтернет-просування, тому під час проведення рекламної кампанії враховуються поведінка користувачів у мережі, особливості веб-майданчиків, які використовуються для спілкування з клієнтами, і вимоги пошукових систем. Він допомагає компанії в досягненні бізнес- і SEO-цілей: залучає клієнтів, управляє їхньою довірою, підвищує продажі та вирішує більш специфічні завдання у сфері розвитку бренду в мережі. Фахівці з крауд-маркетингу ставлять перед собою такі завдання:

  • створення впізнаваної марки через популярні сервіси відгуків, соцмережі, форуми та сайти запитань;
  • підвищення лояльності до марки шляхом поширення потрібної інформації про товари та послуги;
  • збільшення кількості відвідувачів на сайті бренду, які виявляють інтерес до його продуктів;
  • покращення поведінкових показників веб-ресурсу (залучена цільова аудиторія переглядає більше веб-сторінок і витрачає на це більше часу, ніж користувачі, які випадково відкрили сайт);
  • покращення ранжування сайту пошуковими системами через зовнішні SEO-посилання на веб-ресурсах із високою довірою від користувачів та пошукових систем;
  • встановлення контакту з усіма сегментами цільової аудиторії;
  • підвищення відсотка природних посилань по відношенню до покупних;
  • збільшення доходів бренду за допомогою зростання продажів.

Людині емоційно простіше купити продукт того бренду, який має довіру клієнтів. Крауд-маркетинг враховує цю психологічну особливість споживачів. Його суть полягає у створенні реалістичної рекомендації товару, яка стане мотивацією для покупців до його замовлення. Слово «crowd» перекладається як «натовп», тож фахівець з маркетингу стає його частиною, беручи участь в обговореннях на форумах, і керує ним зсередини. Користувачі не ототожнюють його з компанією-виробником, вони сприймають його як звичайного споживача з досвідом у використанні продукту. Йому можна довіряти і ставити уточнювальні запитання. Задоволена покупкою людина ділиться позитивним досвідом і за правильного підходу ефект нав’язливості не виникає.

Типи майданчиків для крауд-маркетингу

Від якості майданчика для просування залежить успіх рекламної кампанії. Крауд-маркетинг використовує популярні канали, які мають довіру користувачів і пошукових систем (якщо просуваються одночасно бренд і його сайт). Головним критерієм з відбору є наявність на веб-ресурсі цільової аудиторії бренду і тематичних розділів/гілок з обговоренням схожих товарів або послуг. Майданчики для крауд-маркетингу мають свої інструменти та правила:

Розміщуваний на них контент проходить модерацію, користувачів блокують за явну рекламу. Перед публікацією рекомендацій потрібно вивчити регламент майданчика, щоб уникнути потрапляння акаунта в «чорний список».

Необхідно заздалегідь створити профіль на потрібній платформі, проявляти активність і заробити репутацію перевіреного користувача.

Відповідь, коментар, відгук, порада має бути актуальною. Якщо на майданчику активно обговорювали тему рік тому, ваша рекомендація не зможе пожвавити бесіду і залишиться без уваги. Вступайте в діалоги, останній коментар у яких було залишено не пізніше, ніж місяць тому.

Тип майданчика впливає на те, які маркетингові завдання буде вирішено.

Сайти з відгуками

Сервіси з відгуками призначені для того, щоб одні користувачі могли чесно оцінити своє придбання, а інші – отримати перевірену інформацію про якість продукту і сервіс бренду. Людина, яка хоче залишити відгук, проходить реєстрацію на веб-ресурсі.

Інструменти майданчиків:

  • репутація/«карма» автора відгуків;тематичні рубрики;
  • фільтри за брендами та конкретними товарами;
  • шкали з оцінками основних характеристик продукту;
  • структурні елементи «переваги» і «недоліки» товару;
  • поля для додавання реалістичних фотографій замовлення.

Користувач рекомендує або не радить купувати продукт. Адміністрація ресурсу та інші учасники майданчика стежать за тим, щоб його коментарі були корисними і не містили спаму. Якщо автор буде помічений у поширенні неправдивої інформації або рекламі, його репутація стане негативною, а повідомлення будуть видалятися. Завдання крауд-маркетолога – створити розгорнутий, цікавий і переконливий відгук. Важливо розуміти, що хвилює користувачів і відповідати на ці запитання. Можна поділитися емоціями від використання товару, розповісти про життєву ситуацію, в якій його застосовували. Наприклад про те, що електричний чайник обраної моделі підходить для відряджень.

Переваги сайтів-відгуків:

  • можна отримати зворотний зв’язок від клієнтів;
  • можна коригувати загальну оцінку продукту;
  • є розділи для розміщення промо-акцій, з пропозицією залишити відгук про товар за винагороду.

Складнощі, які можуть виникнути:

  • потреба в зміні IP для великої кількості публікацій;
  • потрібно уникати переспаму за ключовими словами;
  • тривала модерація;відмова в публікації відгуку без пояснення причини.

Тематичні форуми

На форумах сидять експерти з однієї галузі. Щоб стати частиною професійної спільноти та давати поради іншим учасникам, зокрема рекомендувати якусь послугу, потрібно знати про рекламований продукт усе до найдрібніших деталей. Будь-яка неточність може викликати агресивну реакцію.Для успішного просування через форум потрібен обліковий запис з історією. Якщо рекомендація буде виходити від «новачка», його відразу можуть запідозрити в рекламі.

Інструменти форуму:

  • рубрики з темами для обговорення;
  • гілки з актуальними питаннями по темі;фільтри за часом появи питання на сайті.

Перевага форумів полягає в тому, що маркетолог заробляє репутацію експерта і його поради починають цінуватися.

Недолік форуму – вимоглива спільнота користувачів.

Соціальні мережі

Соціальні мережі мають найбільшу кількість користувачів, які вступають у спільноти за інтересами – це благодатний ґрунт для пошуку цільової аудиторії бренду і груп, підходящих для крауд-маркетингу. Потрібну спільноту можна знайти за допомогою внутрішнього пошуку ресурсу за ключовими словами. Інструменти соціальних мереж:

  • публікації на стіні тематичної спільноти;
  • коментарі, під уже наявними записами;
  • управління коментарями у власній групі.

Складність крауд-маркетингу в соціальних мережах полягає в тому, що тут складно завоювати довіру інших користувачів.

Сайти запитань

Найрелевантніший варіант для крауд-маркетингу – сервіси запитань. Користувачі самі створюють запит на отримання рекомендації та зацікавлені в пораді від експерта. Тут можна розміщувати посилання на сайт і вказувати бренд як місце роботи.

Види крауд-маркетингу

Користувачі в мережі та майданчики, що використовуються для крауд-маркетингу, по-різному ставляться до того, що хтось ділиться посиланнями на інтернет-магазини та залишає рекомендації комерційних продуктів. Маркетологам доводиться підлаштовуватися під різні сервіси та їхню аудиторію, зокрема відточувати природність своїх повідомлень.

Коментарі з активним посиланням

У текст коментаря додається активне посилання на інтернет-магазин. При цьому важливо правильно його розмістити, щоб користувачі не бачили в цьому маніпуляції із залучення трафіку на сайт. Наприклад, якщо посилання буде вбудовано в текст, зникне недбалість, яка характерна для коментарів реальних користувачів. Такий вид крауд-маркетингу найчастіше використовують на відзовиках та форумах.

Відгуки

Відгук можна опублікувати на спеціалізованому сервісі або в соціальній мережі. Ці майданчики мають найвищу довіру користувачів. Головне, щоб у тексті відгуку був «власник товару», а не маркетолог.

Згадки без активних посилань

Щоб коментар виглядав натурально, іноді маркетологи повністю відмовляються від додавання до них активних посилань. Згадується бренд, назва та адреса магазину тощо. Якщо користувача зацікавить продукт, він самостійно знайде його сайт.

Висновок

Крауд-маркетинг часто порівнюють із «сарафанним радіо». Частково він так і працює, тільки джерелом інформації є не «знайомі» і «знайомі знайомих», а маркетолог, який проник у ряди простих користувачів. Щоб просування «за допомогою натовпу» спрацювало і не завдало шкоди сайту, потрібно вміти створювати тексти від імені покупців і вибирати для них майданчики.

Автор: Dmytro Shevchuk

digitalium.pro